Yrittäjille

Mitkä ihmeen hankintasanomat ja miten se minun yritykseeni liittyy?

26.10.2021

Valtio ja kunnat siirtyvät jossain vaiheessa, ehkä muutaman vuoden kuluessa tilaamaan yrityksiltä tavaroita ja palveluja hankintasanomilla. Näin kerrotaan julkishallinnon ja yritysten taloushallintoa kehittämään perustetusta Yritysten digitaloushankkeesta. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja miten asiaan pitäisi suhtautua tavallisessa pk-yrityksessä?

Osa muistaa EDIFACT- eli EDI-sanomien käytön kaupankäynnissä. Suuret suomalaiset tukkuliikkeet ja maahantuojat sekä monet niiden kauppakumppanit ovat vuosia lähetelleet toisilleen esimerkiksi tilauksia, tilausvahvistuksia ja laskuja EDI-sanomina. Kyseessä on ikivanha YK:ssa kehitetty standardi kaupankäynnin tehostamiseen.

Hankintasanomissa on kyse samasta asiasta mutta tuoreemmalla tekniikalla. Idea on se, että kun valtion yksikkö, esimerkiksi PRH tekee tilauksen palveluntarjoajalle, se lähettää tälle standardimuotoisen tilaussanoman. Palveluntarjoaja puolestaan lähettää PRH:lle tilausvahvistuksen ja tietenkin aikanaan myös laskun. Eli kun PRH järjestää vuonna 2024 pk-yrityksille avoimien ovien päivän, se lähettää standardimuotoisen tilauksen Pirkon leipomolle tilatakseen tilaisuuteen kermakakkuja ja kanapeita.

Tämä asia ei ole millään tavalla tämän hetken murhe tai mahdollisuus, mutta asiaa kannattaa seurata. Moni pk-yritys laskuttaa valtiota ja kuntia, joten muutaman vuoden kuluttua asia kannattaa ottaa haltuun. Uskon, että tämä tulee parantamaan pienimpien yritysten mahdollisuuksia myydä palvelujaan julkishallinnolle. Valtio suunnittelee pienimmille yrityksille portaalia, jonka kautta pienimmät yritykset voivat hoitaa tarjouksia ja tilauksia kuntien suuntaan. Suuremmille yrityksille valmiudet tulevat niiden toiminnanohjausjärjestelmiin.

 

The post Mitkä ihmeen hankintasanomat ja miten se minun yritykseeni liittyy? appeared first on Yrittajille.


Pienyrityksen tietoturvan muistilista

26.10.2021

Pienyrityksissä ei useinkaan ole omaa IT-osaamista. Tietotekniikka on vain yrityksen tukifunktio. Tärkeintä on, että tietokoneet pelaavat ja mailit kulkevat. Tietotekniikan turvallisuusasiat voivat helposti jäädä yrityksen ydinliiketoiminnan varjoon. Pienissäkin yrityksissä kuitenkin tietoturvan perusasiat ovat tärkeässä roolissa, sillä niiden laiminlyönti voi aiheuttaa paitsi tietoturvariskin, myös liiketoimintariskin. Tässä koostettuna pienyrityksen tietoturvan muistilista.

Windows-päivitykset

Windows-päivitykset ovat työaseman tietoturvan perusta. Kun uusia päivityksiä ilmestyy, kannattaa ne yleensä aina asentaa hetimmiten. Microsoft julkaisee tyypillisesti kaksi isoa versiopäivitystä vuodessa ja lisäksi kuukausittain pienempiä päivityksiä. Pääset tarkastelemaan ja asentamaan päivityksiä klikkaamalla Windows-nappia, kirjoittamalla Update ja painamalla Enteriä.

Salasanat

Yrityksen tietokoneet sisältävät yleensä valtavasti kriittistä dataa ja näiden laitteiden kautta on pääsy vielä suurempiin tietomääriin ja palveluihin. Muistathan asettaa salasanan, joka kysytään tietokoneelle kirjautuessa. Salasanan on syytä olla noin 15 merkkiä pitkä. Varmista, että muutkin käyttäjät asettavat laitteilleen salasanan. Varmista lisäksi, että laitteille ja eri palveluihin kirjautumiseen käytetään eri salasanoja. Käytä hyviä salasanakäytäntöjä myös sähköpostissa ja pilvipalveluissa. Salasanojen hallinnoinnista vastaava salasanapankki-ohjelma on oivallinen apuväline! Kun poistut tietokoneen äärestä, muista lukita tietokone. Nopeimmin se onnistuu näppäinyhdistelmällä Windows-näppäin + L.

Monivaiheinen kirjautuminen eli MFA

Pelkkä käyttäjätunnuksen ja salasanan yhdistelmä ei nykyisin enää ole tietoturvallinen kirjautumistapa. Kirjautumistunnuksia ja salasanoja varastetaan päivittäin. MFA eli monivaiheinen kirjautuminen parantaa tietoturvaa merkittävästi. Ota MFA käyttöön aina kun se on mahdollista.

Kiintolevyn salaus

Salaa tietokoneen kiintolevy. Tämä on erittäin helppo toimenpide. Pääset salaamaan kiintolevyn klikkaamalla Windows-nappia, kirjoittamalla bitlocker ja painamalla Enter. Kun tietokoneen kiintolevy on salattu ja käytössä on vahvat salasanat, niin esimerkiksi tietokoneen varkaustapauksessa koneella olevat tiedot ovat varsin hyvässä turvassa. Bitlocker edellyttää Windows Pro-käyttöjärjestelmää, eli Home-tietokoneella tämä ei onnistu.

Luottamuksellisen tiedon lähettäminen

Yrityksissä käsitellään aina arkaluontoisia tietoja. Palkkatietoja, sairaslomatietoja, sopimuksia, asiakkaiden tietoja ja paljon muuta. Varmista, että salaisia tietoja ja GDPR-asetuksen alaisia tietoja käsitellään ja lähetetään asianmukaisella tavalla. Varmista, että käyttämissäsi pilvipalveluissa tietojen lähetys tapahtuu salatusti. Muista myös, että tavallinen sähköposti ei ole oikea tapa arkaluontoisten tietojen lähettämiseen. Varmistu siis, että käytössäsi palvelu sähköpostin salaamiseksi.

Muista maalaisjärki

Ole tarkkana. Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei ole totta. Älä klikkaa epäilyttäviä linkkejä. Älä avaa outoja liitetiedostoja. Älä anna kirjautumistunnuksiasi sivustoille, joiden turvallisuudesta et ole varma.

Tässä oli pienyrityksen tietoturvan muistilista. Jos kaikki yllä mainitut asiat ovat jo hanskassa, niin seuraavaksi voit tarkistaa esimerkiksi virustorjunnan ja palomuurin tilan, varmuuskopioinnin tilan ja käyttäjien käyttöoikeudet.

The post Pienyrityksen tietoturvan muistilista appeared first on Yrittajille.


Katso-valtuuksien käyttö Verohallinnonkin palveluissa päättyy 31.8.2021

20.08.2021

Katso-palvelun käyttö päättyy OmaVerossa, tulorekisterissä ja muissa Verohallinnon sähköisissä asiointipalveluissa 31.8.2021. Jos olette ulkoistaneet kirjanpitonne tilitoimistolle, teidän tulee antaa tilitoimistolle Suomi.fi-valtuudet. Jos hoidatte itse esimerkiksi maatalous- tai metsäyhtymän tai yhdistyksen asioita, teidän tulee saada tältä organisaatiolta Suomi.fi-valtuudet.

OmaVeroon kirjaudutaan esimerkiksi arvonlisäveroilmoitusta varten edelleen noin 25 000 kertaa kuussa Katso-tunnuksella. Vastaavasti tulorekisteriin ilmoitetaan palkkatietoja Katsolla noin 1 000 kertaa kuussa. Jonkun verran siis Suomi.fi-valtuuksia on vielä tekemättä.

Lue Digi- ja väestötietoviraston sivuilta tarkempaa ohjeistusta Suomi.fi-valtuuksista.

The post Katso-valtuuksien käyttö Verohallinnonkin palveluissa päättyy 31.8.2021 appeared first on Yrittajille.


Kustannustuen neljäs hakukierros auki 30.9.2021 asti

20.08.2021
Kustannustuki ja tuki kattamattomiin kiinteisiin kustannuksiin haettavana 17.8.–30.9.

Valtiokonttorissa avautui 17.8. kustannustuen neljännen kierroksen hakuaika. Tuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on koronapandemian vuoksi pudonnut yli 30 prosenttia. Kustannustuen tukikausi on 1.3.–31.5.2021. Tukea saadakseen yrityksellä on oltava vähintään 2 000 euroa hyväksyttäviä kustannuksia tukikaudelta sekä y-tunnus. Yrityksen liikevaihdon on pitänyt myös pudota yli 30 %, ja sen on kuuluttava ennakkoperintärekisteriin. Tukea voidaan myöntää 2 000–1 000 000 euroa. Lisätietoja kustannustuen hakemisesta saat osoitteesta haekustannustukea.fi.

Samaan aikaan Valtiokonttorissa tuli haettavaksi myös tuki kattamattomiin kiinteisiin kustannuksiin. Tuki on tarkoitettu niille yrityksille, joilla EU:n määrittelemä aiempi koronatukien enimmäismäärä 1,8 miljoonaa euroa on jo täynnä tai täyttymässä ja joille ei siis voida myöntää enempää kustannustukea.

Tuen ehtona on, että yrityksen liikevaihto on laskenut yli 30 prosenttia tukikaudella 1.3.–31.5.2021 verrattuna vastaavaan ajanjaksoon vuonna 2019. Jos yritys kuuluu konserniin, tappiota ja liikevaihtoa tarkastellaan konsernitasolla. Tukena korvataan enintään 70 % yrityksen/konsernin tappiosta. Tukea haetaan paperilomakkeella Valtiokonttorista hakuaikana 17.8.-30.9.2021. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan tilintarkastajan raportti, joka on toimitettava Valtiokonttorille 31.10. klo 16.15 mennessä. Tarkemmat ehdot ja hakuohjeet löytyvät tuen verkkosivuilta.

Mikro- ja pienyritysten sulkemiskorvauksen hakuaika päättyy 31.8.

Keskisuurille ja suurille yrityksille tarkoitetun sulkemiskorvauksen hakuaika Valtiokonttorissa päättyi perjantaina 13.8. Sulkemiskorvaushakemus on pitänyt jättää vireille määräaikaan mennessä, mutta hakemusta on mahdollista täydentää tilintarkastajan raportilla 31.10. saakka. Ohjeistus tilintarkastajien raportointiin löytyy Valtiokonttorin verkkosivulta.

Keskisuurten ja suurten yritysten sulkemiskorvaus oli tarkoitettu vähintään 50 henkilöä työllistäville yrityksille ja konserneille, jotka maalis-huhtikuussa 2021 joutuivat tilapäisesti sulkemaan toimitilansa asiakkailta lain määräyksellä tai viranomaisen päätöksellä, ja joiden liikevaihto laski sulkemiskauden kalenterikuukausina yli 30 % verrattuna vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon.

Mikro- ja pienyritysten sulkemiskorvauksen hakuaika päättyy 31.8. kello 16.15. Mikro- ja pienyritysten sulkemiskorvaus koskee yrityksiä ja konserneja, joissa on enintään 49 työntekijää, ja jotka niin ikään jouduttiin sulkemaan tilapäisesti asiakkailta majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain perusteella tai tartuntatautilain pykälän 58 g nojalla. Toistaiseksi yli 4700 mikro- ja pienyritystä on saanut sulkemiskorvausta. Korvausta on maksettu yhteensä yli 85 miljoonaa euroa.

Molemmat sulkemiskorvaukset koskevat ravintoloita ja muita ravitsemisyrityksiä sekä esimerkiksi liikunta- ja urheilutiloja, kuntosaleja, kylpylöitä ja sisäleikkipuistoja.

Lisätietoja:
valtiokonttori.fi/sulkemiskorvaus
valtiokonttori.fi/suurtensulkemiskorvaus

Tapahtumatakuun haku käynnissä vielä elokuun ajan

Tapahtumatakuun haku loppuu 31.8. klo 16:15. Takuuta haetaan sähköisesti Valtiokonttorin verkkosivuilta. Tapahtumatakuu on ennakollinen maksusitoumus, joka myönnetään tapahtumajärjestäjälle tämän ilmoittamista kustannuksista. Takuuta voi hakea tapahtumille, jotka järjestetään 1.6.–7.12. Korvausta voi hakea, jos tapahtuma joudutaan perumaan tai sen laajuutta rajoitetaan lain tai viranomaisen määräyksestä. Korvausten hakuaika on 15.9.–7.12.21.

Takuuta saadakseen tapahtumajärjestäjällä tulee olla Y-tunnus ja arvonlisäverollista liikevaihtoa vähintään 150 000 € vuodelta 2019. Järjestettämän tapahtuman tulee olla vähintään 200 hengen yleisölle avoin tilaisuus. Lisää tietoa ja hakuohjeet löytyvät tapahtumatakuun verkkosivuilta.

 

The post Kustannustuen neljäs hakukierros auki 30.9.2021 asti appeared first on Yrittajille.